Edičný plán Kvídových hier na rok 2024
30 apríla, 2024

Spoznávanie prírody je nadčasová zábava. Nadchnite pre ňu aj deti!

Naučte deti spoznávať lesné vtáctvo alebo lúčne kvety. Vezmite si na pomoc hry alebo interaktívne knižky – bude ich to baviť!

Tiež ste sa ako malí s radosťou učili mená rastlín z edície Rozum do vrecka alebo sa učili siluety dravcov zo Zápisníka malého zálesáka? Pokročilejší možno skúmali zvieracie stopy alebo sa učili identifikovať hlasy vtákov. Hovoríte si, že dnešné deti už niečo také nebaví? My veríme, že poznávanie prírody je nadčasová zábava. S našimi tipmi sa preň znova nadchne nielen vaše potomstvo, ale možno aj vy sami.

Začnite doma, vo vlaku alebo v aute

…………..

Že by už drobcov Rozum do vrecka nebavil? Skúste ich na objavovanie prírody navnadiť interaktívne, napríklad s edíciou Kúzelné čítanie. Hovoriaca kniha Hravá prírodoveda je určená pre deti od šiestich rokov, ktoré sa v nej dozvedia, ako vyzerajú rôzne biotopy, kto ich obýva, ako fungujú potravinové reťazce, letokruhy alebo napríklad ako vznikli pohoria. Ako inak než hravou formou im to všetko predstaví sprievodca knihou – žaluď Valentín, ktorý sa rozhodol vyrásť v statný dub.

Všetko si hravo zopakujte

…………..

Nadobudnuté znalosti si spolu môžete overiť prostredníctvom kvízov. Alebo si vymyslite vlastné slovné hry, ktoré na knižku nadväzujú. Klasika je hra „Ktoré zviera som?“ (alebo strom, rastlina, huba a podobne). Jeden hráč myslí na zviera a ostatní sa snažia uhádnuť, na ktoré zviera myslí pomocou otázok, na ktoré sa dá odpovedať iba ÁNO/NIE. Alebo skúste „Päťhru“: každý vymenujte päť zvieratiek, ktoré žijú v lese, v horách, pri vode… A samozrejme sa žiadne nesmie opakovať.

Začnite už s najmladšími

…………..

Kým sa starší súrodenci s Hravou prírodovedou učia popísať kolobeh vody v prírode, s mladšími to môžete vziať pekne od základu. Kde a kedy spia sovy? Ako spoznáte sojku a ako vyzerá taký jazvec? A prečo diviak Hugo ryje rypákom v zemi? Všetko vám pomôže vysvetliť interaktívna hovoriaca knižka Lesné zvieratká, ktorá sa hodí už pre deti od 2 rokov.

. . . A potom to všetko hľadajte v prírode

…………..

Keď už si deti osvojili mená zvierat, stromov alebo kvetín, neexistuje viac vzrušujúci pocit, než ich potom stretnúť vo voľnej prírode. Pomôže vám s tým hra Kvído – Bingo na výlety. Je to súprava 6 hracích kariet, 72 kartičiek s obrázkami a štyroch šikovných karabín v praktickej malej plechovke, ktorá sa vojde do každého batohu. Úlohou hráčov od 4 rokov je nastražiť oči a uši a nájsť čo najrýchlejšie 12 vecí z kariet v teréne. Jasné, drobný hmyz, žaluď či ohnisko asi zahliadnete častejšie než veveričku obyčajnú, stopy zvierat, úľ či jeleňa – ale nikdy neviete!

Zahrajte sa na botanika

…………..

Skúsenejší prírodovedci si môžu vyskúšať vytvoriť vlastnú krásnu encyklopédiu plnú skutočných kvetín. Keď sa na kvety zameriate, uvidíte ich totiž všade. S výrobou pomôže lis na kvety a herbár so šablónami a samolepkami, ktoré sú súčasťou encyklopedickej súpravy Rastliny – Objavuj svet! A to nie je všetko, deti v súprave nájdu aj mnoho zaujímavostí o rastlinnej ríši, zošit aktivít a samolepky. Preskúmajú životný cyklus rastlín ako biológovia, klíčenie, rast, rozmnožovanie, stavbu rastlín a aj ich dômyselnú obranu pred predátormi, pochopia úžasnú životodarnú fotosyntézu a dozvedia sa aj o využití rastlín v poľnohospodárstve.

Hľadajte spolu zvieratá

…………..

Nové znalosti o zvieratách môžu deťom pomôcť nemať obavy z neznámych miest a naopak cítiť sa v prírode ako doma. Siahnite po rýchlej postrehovej hre o vlastnostiach zvierat Kvído – Nájdi zviera, ktorá naučí deti od 4 do 8 rokov, ktoré zvieratá sú mäsožravé, ktoré žijú voľne v lesoch, ktoré kladú vajcia, ktoré sú aktívne najmä v noci a cez deň odpočívajú alebo spia, na čo slúžia zvieratám končatiny, na čo pancier či vzory na tele a navyše preverí postreh hráčov a schopnosť rýchlo sa rozhodnúť.

Päť zásad pre správanie sa v prírode

…………..

K návštevám prírody patrí tiež rešpekt a ohľaduplnosť. Je skvelé ich deťom vštepiť – a aj my dospelí si ich môžeme občas pripomenúť. Napríklad pomocou našich piatich zásad:

  1. Nerob hluk. Kto sa v lese pohybuje ticho, nič nevyplaší a viac toho uvidí.
  2. Neschádzaj z vyznačenej cesty. Zvlášť to platí v chránených oblastiach.
  3. Nesiahaj na zvieratá. Neber do ruky veveričku, jašteričku ani motýľa.
  4. Netrhaj vzácne rastliny. Ale pár čučoriedok alebo lesných jahôd si pokojne dopraj.
  5. Nenechaj po sebe žiadne stopy. Odpadky a zvyšky jedla odnes so sebou v batôžku.

Text: Jitka Esserová, Ivana Šulganová Foto: Getty Images

Iva
Iva

Comments are closed.